Steg 5: Sjekk referanser

Etter et grundig intervju sitter du ofte igjen med et inntrykk av kandidaten som du ønsker å få bekreftet at stemmer. Kanskje du sitter med noen konkrete spørsmål som du trenger å få av bekreftet? Det er derfor viktig å sjekke kandidatens referanser for å bekrefte at de faktisk har den erfaringen og ferdighetene de mener å inneha.

Når du skal ansette, er det viktig å sørge for at kandidaten har den nødvendige erfaringen og ferdighetene for å utføre jobben. En måte å bekrefte dette på er ved å sjekke kandidatens referanser. Referansesjekk kan gi verdifull informasjon om kandidatens tidligere arbeidserfaring, prestasjoner og arbeidsstil. Dette kan hjelpe deg med å vurdere om kandidaten faktisk passer til stillingen og bedriftens kultur.

 

Hvilke referanser

Referansene oppgir kandidatene i første omgang selv. Du har også lov til å spørre om referanser fra konkrete arbeidsforhold dersom. Før du begynner å sjekke referansene, skal du først få tillatelse fra kandidaten til å kontakte dem. Kandidaten har også en viss plikt til å informere referansen de har oppgitt om at de vil bli kontaktet i forkant. Du bør også være tydelig ovenfor kandidaten på hva du vil ha informasjon om, som for eksempel kandidatens jobbprestasjoner, samarbeidsevner og arbeidsstil.

 Det er viktig å kontakte flere referanser. En gylden regel er minst 3 referanser. Grunnen til dette er for å få et bredere bilde av kandidaten. Referansene bør være tidligere kollegaer de har jobbet tett med, som for eksempel tidligere ledere, mellomledere eller kollegaer de jobbet med på samme prosjekt. Kandidaten bør ikke oppgi venner eller familiemedlemmer som referanser. Dette er inhabile referanser som ikke vil gi deg en fullverdig og verdifull referanse, sett i jobbsammenheng.

 

Spørsmålene

Når du kontakter referansene, bør du i starten kartlegge relasjonen til referansen og kandidaten. Deretter er det viktig at du stille relevante spørsmål for å få den informasjon du har behov for om kandidaten. Dette kan være spørsmål som "Kan du fortelle litt om kandidatens arbeidsoppgaver når dere jobbet sammen?" eller "Hvordan vil du beskrive kandidatens samarbeidsevner?". Du kan også spørre om eventuelle utfordringer kandidaten møtte og hvordan de taklet dem. Forbered spørsmålene dine slik at du får det påfyllet du har behov for.

Tips!

Still mer eller mindre like spørsmål til de ulike referansene, slik at det blir enklere å sammenlikne tilbakemeldingene når du skal oppsummere i etterkant.

 

Oppsummeringen

Etter at du har samlet inn informasjon fra referansene, bør du sammenligne tilbakemeldingene med kandidatens CV og intervjusvar, for å få en helhetlig forståelse av kandidaten. Dersom referansene gir positive tilbakemeldinger og bekrefter kandidatens ferdigheter og erfaring, kan du være trygg på at du har funnet den rette kandidaten for stillingen. På en annen side – Er tilbakemeldingene fra referansene negative, kan det hende du må konfrontere kandidaten med dette og spørre etter flere referanser. Heldigvis skjer ikke dette ofte, men det har forekommet. Da har du i så fall kanskje unngått en feilansettelse og er en erfaring rikere!

Forrige
Forrige

Steg 6: Teste ferdigheter

Neste
Neste

Steg 4: Gjennomfør effektive jobbintervjuer